BOROUGH OF COLUMBIA, LANCASTER COUNTY, PENNSYLVANIA

ORDINANCE NO. 906 - 2018
INTRODUCED BY COUNCIL — November 12, 2018
ADOPTED BY COUNCIL ~-November 12, 2018

AN ORDINANCE OF THE BOROUGH OF COLUMBIA, LANCASTER
COUNTY, PENNSYLVANIA, REQUIRING PROPERTIES SUBJECT TO
RESIDENTIAL RENTAL UNIT REGISTRATION AND LICENSING WHICH
WERE BUILT PRIOR TO 1978 TO PROVIDE A LEAD PAINT SAFE
REPORT AS A CONDITION OF LICENSING, TO REQUIRE
CONDEMNED PROPERTIES CONTAINING DWELLING UNITS, OR
CHILD CARE OR DAY-CARE CENTERS, TO PROVIDE LEAD PAINT
SAFE REPORTS PRIOR TO THE REMOVAL OF ANY CONDEMNATION
PLACARD, AND REQUIRING CHILD DAY-CARE FACILITIES AND DAY-
CARE CENTERS TO PROVIDE A LEAD PAINT SAFE REPORT PRIOR
TO ISSUANCE OF A CERTIFICATE OF OCCUPANCY, PROVIDING
FOR DEFINITIONS, REGULATING WHO CAN ISSUE AND WHO PAYS
FOR LEAD PAINT SAFE REPORTS; PROVIDING FOR THE REPEAL OF
INCONSISTENT ORDINANCES; PROVIDING FOR THE SEVERABILITY
OF THE ORDINANCE; AND PROVIDING THAT THE ORDINANCE
SHALL TAKE EFFECT IN ACCORDANCE WITH PENNSYLVANIA LAW.

WHEREAS, Borough Council of the Borough of Columbia determines that it is
necessary to protect and promote the public health, safety and welfare of residents of
the Borough of Columbia through the identification and elimination of lead source
hazards; and

WHEREAS, the Borough of Columbia currently maintains a licensing and
inspection program for Residential Rental Units; and

WHEREAS, pursuant to the existing Codes and Ordinances of the Borough of
Columbia, the Borough currently inspects and issues Certificates of Occupancy for
Day-Care Centers and Child Day-Care Facilities; and

WHEREAS, under the existing Codes and Ordinances of the Borough of
Columbia, various inspections and reports are required prior to any Notices of
Condemnation being removed for Dwellings which were condemned as being unfit for
human habitation; and
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WHEREAS, with respect to any of the foregoing properties built prior to 1978, the
Borough deems it necessary to receive Lead Paint Safe Inspection Reports by a
Certified Lead-Based Paint Risk Assessor prior to issuing Rental Housing Licenses or
Certificates of Occupancy and prior to removing condemnation placards.

NOW, THEREFORE, BE AND IT IS HEREBY ORDAINED AND ENACTED by
the Borough Council of the Borough of Columbia, Lancaster County, Pennsylvania, as
follows:

SECTION 1. The foregoing background provisions are incorporated herein.

SECTION 2. The following words, terms and phrases, when used in this
Ordinance, shall have the meaning ascribed to them in this section, except where the
context clearly indicates a different meaning:

“Certified Lead Safe Contractor” means an individual who successfully
completed an EPA eight-hour class titled Renovator Under the Renovate, Repair and
Painting Rule, also known as the RRP Rule. The company that the renovator owns or
works for must also be certified as a “firm” under the RRP Rule.

“Child Day-Care Facility” (also known as a “Child Care Facility") means
any Dwelling unit where child day-care services are provided for less than twenty-four
hours for four to twelve children for a fee as approved by the Borough of Columbia and
licensed by the State Department of Public Welfare.

“Condemned Property” means any Structure that is found to be unsafe or
dangerous to the life, health or safety of the public or the occupants thereof and
deemed to be unfit for habitation and condemned by an authorized employee of the
Borough of Columbia under Borough Ordinances. Condemned Property shall not
include a property which has been closed for human occupancy due to utility shut-offs
or where appliances need to be replaced with no renovations required to any interior
surface.

“Day-Care Center” (also known as “Child Care Center”) means a building
or area within a building licensed by the Commonwealth of Pennsylvania where child
care is provided, for a fee, for seven or more children in a space where child care is
provided is not part of a Dwelling.
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“Dwelling” means a two-family, multi-family, single-family attached, single-
family detached or single-family semi-detached Dwelling as defined in the Borough of
Columbia’s Zoning Ordinance composed of a building designed for use as a residence.

“Certified Lead-Based Paint Risk Assessor” means an individual who is
certified by the Environmental Protection Agency (EPA) and licensed by the
Commonwealth of Pennsylvania to perform on-site investigations to identify the
existence, nature, severity and location of lead-based paint hazards and document the
findings in order to recommend corrective measures.

“Lead (Paint) Safe” means a building or Dwelling unit identified through
testing by a Certified Lead-Based Paint Risk Assessor as having lead-paint surfaces
that are intact and free from deterioration. As noted in the Lead Safe Certification by
the Lead-Based Paint Risk Assessor, ongoing lead-safe maintenance may be
necessary to maintain the property in a lead-paint safe condition.

“Lead (Paint) Safe Report” means a report issued by a Certified l.ead-
Based Paint Risk Assessor indicating that the referenced building or Dwelling unit
identified through testing by a licensed Lead-Based Paint Risk Assessor, has lead paint
surfaces that are intact and free from deterioration or is free from lead paint.

“Lead Safe Certification” means a form provided to the Borough of
Columbia from a licensed Lead-Based Paint Risk Assessor certifying that a visual
inspection and dust-wipe samples have been taken from a Dwelling or Dwelling unit and
stating that it does not have visible deteriorated paint and that interior dust-wipe
samples were collected in compliance with EPA Regulations, were tested, and were
found to not contain lead contaminated dust in excess of EPA dust level standards.

“Residential Rental Units” means Residential Rental Units as set forth in
§112-6D.(2) of the Code of the Borough of Columbia.

“Structures” mean as used herein, the Structures subject to this Ordinance
are Residential Rental Units constructed prior to 1978, Day-Care Centers, Child
Day-Care Facilities, and Dwellings constructed prior to 1878 which meet the definition of
Condemned Properties herein.

SECTION 3. With respect to Structures which are the subject of this
Ordinance and as defined above, in the following situations, owners of such Structures
shall be required to provide a Lead (Paint) Safe Report to the Codes Department of the
Borough of Columbia:
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a) With respect to Structures which are subject to licensing and/or
registration with the Borough of Columbia as Residential Rental Units, with the
application for licensing (or renewal if already licensed at the time of adoption of this
Ordinance). The Borough shall not issue the rental registration license or renewal
thereof unless it has received the Lead (Paint) Safe Report issued by a Certified Lead-
Based Paint Risk Assessor for the Structure.

b) With respect to a Condemned Property, prior to authorizing and/or
removing any condemnation placard.

c) With respect to Child Day-Care Facilities and Day-Care Centers,
prior to the issuance of the next required Certificate of Occupancy (following inspection
by the Borough in accordance with Borough Ordinances) by the Borough of Columbia
for such Structure. For Child Day-Care Facilities and Day-Care Centers, the report shall
state that the property is in compliance with applicable Federal and State laws related to
lead paint. This provision shall not place any duty on the owner or operator of such
Child Day-Care Facility or Day-Care Center to meet lead paint levels greater than those
imposed by State or Federal law.

SECTION 4. All clear Lead (Paint) Safe Reports are to be issued by a
Certified Lead-Based Paint Risk Assessor, If remediation is required to receive a clear
Lead (Paint} Safe Report, it is the property owner’s responsibility to engage a state
certified lead paint assessment/remediation company to remediate any sub-standard
findings. All lead paint safe inspections are the responsibility of the property owner and
all clear Lead (Paint) Safe Reports and findings become the liability of the issuing state
Certified Lead Safe Contractor. In the instance that any Lead (Paint) Safe Report
provides that future inspections will be needed to assess future deterioration, or after a
period of five years from the date of the previous Lead (Paint) Safe Report, the owner
shall be required to file with the Codes Department of the Borough of Columbia,
additionai Lead (Paint) Safe Reports issued by a Certified Lead-Based Paint Risk
Assessor indicating that the property remains Lead (Paint) Safe. The Borough of
Columbia assumes no responsibility or liability for any inaccurate or incomplete findings
and has no obligation to independently inspect or verify the findings.

SECTION 5. All ordinances or resolutions or parts of ordinances or
resolutions insofar as they are inconsistent herewith are hereby repealed and
rescinded.

SECTION 6. In the event any provision, section, sentence, clause or part of
this Ordinance shall be held to be invalid, such invalidity shall not affect or impair any of
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the remaining provisions, sections, sentences, clauses or parts of this Ordinance; it
being the intent of the Borough of Columbia that the remainder of the Ordinance shall
be and shall remain in full force and effect.

SECTION 7. This Ordinance shall become effective as provided by the laws
of the Commonwealth of Pennsyivania.

DULY ORDAINED AND ENACTED this 12 day of November, 2018, by the
Borough Council of the Borough of Columbia, Lancaster County, Pennsylvania, in lawful
session duly assembled.

BOROUGH OF COLUMBIA,
LANCASTER COUNTY, PENNSYLVANIA

By: oy W
Kelly Murphy, 7 ¢ ¢
President of Borough Council

Rebecca S. Denllnger /
Borough Manager/Secretary

Examined and approved this12 day of November 12, 2018.

Leo S. Lutz, Mayor“;’ 'S
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